REFERENS RÅSORTERING

Sävar Såg

Har gått från traditionell teknik till ett högteknologiskt sågverk som ligger i täten när det gäller kvalitetsstyrning och att få ut maximalt av stockarna. Den gamla bandsåglinjen från 1970-talet har bytts ut mot höghastighetsbandsågar, vilket gör att Sävar Såg nu kan köra dubbla hastigheten.

En högre produktionstakt flyttar ofta flaskhalsar och den gamla ströläggaren behövde kompletteras med en ny som primärt tog centrum-bitarna.  Vid den här tidpunkten arbetade CGV med en ny konstruktion av ströläggare som baserades på samma NC-styrning som skiktläggaren för rått virke och paketläggaren till justerverk redan hade fått.
Utöver en ny konstruktion av ströläggare tog CGV även fram ett system för ströutsortering baserad på en laserskanner från Sick, som option kan systemet utrustas med en rörlig utpetare som kan sortera ut ströna i fullfart.
Sävar tyckte att detta var intressant och CGV fick förtroendet att leverera ett nytt ströläggningssystem till Sävar Såg.

För att säkra en utökad produktion i framtiden satte Sävar höga mål på leveransen och dessa har CGV tillsammans med Sävar uppnått och även överträffat.

I råsorteringen har CGV levererat följande:

  • Tömningsklaff från hyllfack.
  • ServoLoader inklusive ackumulering.
  • Ströläggare.
  • 2st StickChecker ströutsortering (1st per linje). 
  • Ströautomat.
  • Truckströautomat.

 

Fakta Sävar Såg

År 2019
Ägare Norra Timber
Produktion Cirka 300 000 kubikmeter sågad vara.
Råvara 60 procent furu och 40 procent gran.
Antal medarbetare ca 90st

 

Nyutvecklad ströläggare med NC-styrning.

StickChecker med rörlig avpetare.

Fler referenser